hrvengdeithurussloslkczplcz

Lopár

apartments san-mar

RMesebeli strand LopáronLopár egy turisztikai helyiség Ráb szigetén, mely 12 km – re van  a régi várostól Rábtól. Lopárt komphajóval (trajektel) tudjuk megközeliteni Jablanac - Misnjak  és Valbiska – Lopár járaton . Lopár legismertebb szülöttje a IV. században élő San Marino kőfaragó, aki egyben a San Marino  kösztársaság alapítója, akire a helybeliek nagyon büszkék.  Legismertebb strand  e gyönyörű településnek a Rajska plaza (mesebeli strand) a másfél kilóméter homokkal gazdag strand peremein hűvöst is bisztositanak a magasba emelkedő fenyőfák. Lopár három nudista strandal is rendelkezik: Sahara, Ciganka és Stolac, és persze büszkeségünk a Kék zászló amelyet a turisztikai helységünk 2003.- ban kapott. Természeti szépségek a magasból

Az öblök sokaságáról könnyen felismerhetö Lopár, tökéletes pihenőt nyújt minden családnak.  A helybeli lakoság  turizmus mellett földműveléssel, jószágtenyésztéssel és halászattal is foglalkozik. Lopár, többféle gazdag szórakozási lehetöséget nyujt gyermekeknek és felnőteknek egyaránt. Továbbá különféle sport ágazatok űzését szavatoljuk, szárazföldön és vizen, majd éjszakai klubok látogatására is felhívjuk figyelmét.
Lopár akvárijum szépségei

Sz.t. Marin

 

Emlitésre méltó  a Lopári épitmények  két temploma : Szt. Keresztelö János majd a Boldogságos Szűzanya tiszteletére felszentelt templomunk. Szentmiséket a nyári honapokban idegen nyelveken is szolgáltatnak, majd komolyzenei koncerteket és énekkarok fellépését is rendez a szervező. Boldogságos Szűzanya tiszteletére felszentelt templomunk szeptember    8.-án különös módon megünnepeli Kisboldogasszony napját. Különleges tájszolásokat is használnak a Lopáriak, mint pl. Az R. betü erös kifejezett használata. Emiatt az éneklés is eltér a szokásos Adriai stilustól. Lopáron „Tanac“ és „Pojka“ néven ismert táncokat járják „Mih“ néven ismert hagyományos hangszer kiséretével , amely kecskebőrből készült. Helységünk a karneváli rendezvényeket is megszervezi, amikor a család férfi tagjai hagyományos karneváli bőrbe bújva látogatják a helybelieket, szerencsét és örömet hozván.

Medova buža (tengeralatti barlang)

Lopár felismerhető, tengeralatti barlangjáról,  melyet Medova buza néven imsernek.Ez a természetnek az attrakciója is díszíti a települést, amelyben az kaladra (szenzációkra) vágyók esküvőket rendeznek a víz alatti barlangban.
Lopártól néhány kilométerre található  a Goli otok (kopár sziget) ahol egy ismert politikai börtön működött. Emiatt sokezer turista látogatja hogy megismerje a börtön történelmét.